A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz, vagy 4 db nagyobb ( hosszában a tepsiben)
A
tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi
dkg-nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27
dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez )
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12.5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2.5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája , és 1 dl hideg cukormentes főzőtejszín valamint kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben.
A
tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel
szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a
liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie.
A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!
A
titkok : A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell
lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni
tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni
tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha
meleg helyen van tárolva akkor túlkel.
Olyankor
mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell
még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet,
hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak
reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem
hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért
fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen,
180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Mák vagy dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa vagy kekszmorzsa
mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
0.5 liter víz
A
vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi
összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap
elkészíteni.
Tehát 6 db mákos vagy 6 db diós bejglihez. Ha 3-3 db szeretnénk készíteni akkor természetesen mákhoz vagy a dióhoz felezni kell a cukrot és zsemlemorzsát is.
A tölteléket vizes kézzel nyomkodva lehet legkönnyebben a tésztán eldolgozni.
Gesztenyés töltelékkel
: 1 bejglihez egy 25 dkg -os gesztenyemasszát kell számolni, amit
lazítani kell egy kis rummal vagy rumaromával. Annyira, hogy ne legyen
túlzottan lágy! Ízesíteni vaniliás cukorral és aki szereti
esetleg reszelt narancshéjjal is lehet.
forrás:
http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=25626670
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése